Lelijk kan ook lekker zijn

In 2015 loopt de SIRE campagne tegen voedselverspilling. De Kliekipedia campagne moet ons consumenten duidelijk maken dat we toch echt teveel eten weggooien. Wel 50 kilo per jaar of omgerekend in geld: 150 euro. Dat kan minder! Koken met kliekjes zal ons redden. Op de website vind je een bonte verzameling aan tips om verspilling te vermijden. Overigens denken we wel opvallend vaak dat het de ander is die zoveel verspild. Bij onszelf valt het allemaal wel mee.

2015-03-19 14.14.23-1

Ik dook de afgelopen maanden in het thema voedselverspilling en schreef twee artikelen voor de Zelfkrant, de daklozenkrant van Zuid-Nederland. Deels ook vanuit een knagend gevoel dat de consument vaak de bal krijgt toegespeeld (we kopen teveel, we koken teveel, we hebben teveel ontzag voor de houdbaarheidsdatum). Maar hoe zit het eigenlijk met die andere schakels in de keten?

Voedselverspilling blijkt in ons systeem te zijn ‘ingebakken’. Ik viel van de ene verbazing in de andere. De laatste oogst wordt ondergeploegd voor weer een nieuwe teeltronde omdat de arbeidskosten hoger zijn dan de opbrengst. Supermarkten eisen perfecte groente in de juiste maat. Kijk maar eens goed rond op de afdeling Aardappelen, Groente en Fruit. Zo heeft moeder natuur het toch niet bedoeld? Zij produceert van allerlei vormen. Voor de liefhebber: kijk op Twitter naar @uglyfruitandveg. Dan weet je wat ik bedoel.

2015-03-19 15.38.04Te kleine aardappelen, kromme komkommers, tomaten met een maatje meer. Het mag allemaal niet. Smakelijke groente met de verkeerde maat belandt niet in de winkel maar wordt in het beste geval veevoer. Verkeerde etiketten op verpakt voedsel? Ook goed voor een enkele reis richting afvalcontainer.

In Noord-Holland mogen vrijwilligers van de stichting Manna bij een aantal boeren reststromen ophalen om deze beschikbaar te stellen voor de voedselbank. Het kersverse Soeprestaurant en sociale onderneming ‘Soupalious’ maakt er sinds kort soep van voor de voedselbank. Deze ‘Souprise’ wordt ingevroren waardoor distributie eenvoudiger wordt. De formule blijkt een succes. Waarschijnlijk wordt het in de toekomst mogelijk om alle voedselbanken in Nederland elke week van verse soep te voorzien. Dank je wel stichting Manna!

Dus mijn tip voor de consument die uitgekeken is op Kliekipedia en toch iets tegen voedselverspilling wil doen. Vraag eens in de winkel naar groente en fruit met mindere ‘looks’. Of koop soep van Kromkommer en maak deel uit van de ‘Krommunity’. Te gekke mensen die zich inzetten voor te gekke groente.

Meer lezen over dit thema? Vraag de artikelen op via info@devergroening.nl.

Verder:

www.kliekipedia.nl

www.soupalious.nl

www.voedselbankennederland.nl

www.kromkommer.com