ZO DUS: DUURZAME VERNIEUWING!

“Zo dus, zou het oude vrouwtje van den Berg gezegd hebben”, zei mijn moeder  vaak, ter afsluiting van een betoog hoe de dingen des levens in elkaar steken. Vrouwtje van den Berg kwam ze vaak tegen op haar wandelingen met de hond. Aangekomen bij het schattige boerderijtje stond ze al bij het tuinhek te wachten en dan moest er even worden bijgepraat over de kippen, de bloemen en het nieuws van de dag.

“Zo dus”, is misschien wel de kern van wat Jolanda Verburg en ik willen neerzetten op de inspiratiemiddag van 12 september bij fohn
Tuinderij Eyckenstein. We zien het allemaal wel: de maatschappij verandert razendsnel. Mensen om ons heen gaan door heftige processen: ontslag, geldnood, grote onzekerheid. Wat is nog van waarde? Als het gaat om de zorg voor mens en planeet die steeds groter wordt, nemen mensen steeds vaker zelf het heft in handen.

En het lijkt wel steeds sneller te gaan! Nederland bruist van de duurzame initiatieven. Elke week wordt bijvoorbeeld wel ergens een nieuw ‘Repair Café’ geopend, een bijeenkomst waar buurtbewoners elkaar helpen met het repareren van kapotte spulletjes. Steeds meer ruilinitiatieven worden in gang gezet. Men heeft het over de ‘deeleconomie’ , de parallelle economie (gehoord bij Tegenlichtuitzending maandag), de circulaire economie. Bedrijven veranderen mee! Ze verbeteren de productketen of ontwikkelen nieuwe diensten.

‘Kantelaars’ worden ze weleens genoemd in de transitietheorie. Ook gehoord: koplopers, voortrekkers, dwarsdenkers en friskijkers (Jan Rotmans). Vanuit het perspectief van de transitiewetenschap naderen we de kantelfase: een relatief snel proces dat er toe kan leiden dat de maatschappij zichzelf in één generatie tijd verlost van een aantal hardnekkige problemen. Door andere waardes te omarmen, door productieprocessen anders in te richten, door anders te gaan werken. De kantelfase is een tijd van chaos: daar zijn we helaas voorlopig nog niet vanaf! Maar de kantelfase is ook een waanzinnig interessante tijd.

aardbol

Hardnekkige problemen zijn er genoeg. In tientallen jaren tijd hebben we een beperkt houdbare manier van leven en produceren in gang gezet. De temperatuur op aarde stijgt, we verstoren natuurlijke ecosystemen, diersoorten sterven uit, onze natuurlijke hulpbronnen jagen we er in hoog tempo doorheen, in de oceaan drijft een continent aan plastic afval, producten worden gemaakt door kinderhanden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De moed zakt je in de schoenen.

Gelukkig zijn de oplossingen al ruim voorhanden. Zo kunnen we huizen bouwen die energie produceren in plaats van energie verbruiken. We kunnen producten maken die geen afval opleveren of via eerlijke handel tot ons komen. Dankzij de nieuwe media kunnen we al die informatie ook nog eens razendsnel uitwisselen. Wat een fantastische tijd: waar wachten we nog op?klapro

Jolanda en ik willen graag eens bijpraten met je. We bieden overzicht aan, we laten inspirerende voorbeelden zien, we kijken even voorbij de waan van de dag. Daarnaast is er gelegenheid om voor jezelf na te gaan welke stap jij wilt zetten. We hopen dat deze inspiratiesessie in de groene omgeving van landgoed Eyckenstein jou nieuwe inzichten biedt.

Zo dus!

Jenny Senhorst